Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Exclusive EAT VIP

Musical Fidelity LX2-LPS Phono Stage


advertisers-banners-bar


 

Golden Acoustics


Chameleon Audio


Exclusive Audio


Fruit Of The Tube


A+ Audio


aktyna-banner-inside

AKTYNA


TAD-banner-1

TAD speakers – Technical Audio Devices Labs Inc.


telluriumQ-1180X180-banner

Tellurium Q Cables


large_vicoustic-VIP-projecting

Projecting And Sounding Art


 

ΗΧΟΔΟΜΗ


ΗΧΟΕΠΙΛΟΓΗ


Videorythmos


 

Musical Fidelity LX2-LPS Phono Stage

musicalfidelityphonocover-top2019

προενισχυτής κεφαλής πικάπ mm/mc


by Thanasis Moraitis

 

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση για όλους! Το Musical Fidelity LX2-LPS έρχεται με μια απλή αλλά αρκετά ραφινάτη συσκευασία και περιλαμβάνει τη συσκευή και ένα τροφοδοτικό switching. Πρόκειται για την πιο προσιτή πρόταση της εταιρίας σε προενισχυτή phono αυτή τη στιγμή που όμως σύμφωνα με την εταιρία, δεν συμβιβάζεται ουσιαστικά σε επιδόσεις αλλά και ποιότητα ήχου.

Περιγραφή

Η συσκευή είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος ενώ διαθέτει πολύ καλό φινίρισμα και στην πρόσοψη (αλουμινένια μικρού πάχους) αλλά και στο υπόλοιπο σώμα. Στην πρόσοψη συναντούμε δύο μικρούς διακόπτες που ελέγχουν την έναυση και την επιλογή του τύπου της κεφαλής (MM ή MC). Γυρνώντας την πίσω πλευρά βρίσκουμε τις εισόδους (χωριστές για κάθε είδος κεφαλής υλοποιημένες με καλής ποιότητας RCA, τυπικών για την κατηγορία τιμής) αλλά και από ένα επιπλέον ζεύγος RCA για κάθε είσοδο όπου εκεί μπορεί ο χρήστης με τη συμβουλή του αντιπρόσωπου, να διαλέξει το φορτίο (αντίσταση, χωρητικότητα) όπου είναι κατάλληλες για την εκάστοτε κεφαλή που χρησιμοποιεί ώστε να πάρει εύκολα τη μέγιστη απόδοση για την κεφαλή που διαθέτει.

Στο εσωτερικό τώρα τα πράγματα είναι πολύ συμμαζεμένα και ποιοτικά. Όλη η συσκευή μαζί με τη RIAA υλοποιείται με υλικά τεχνολογίας επιφανείας ενώ η τελευταία διαθέτει ακρίβεια  ±0.25dB (20Hz-20kHZ) με την απόκριση να εκτείνεται δίχως κωδωνισμούς μέχρι τα 45kHZ. Το στάδιο κέρδους της MC υλοποιείται με χωριστά τρανζίστορ ενώ αυτό της ΜΜ με τη χρήση και ολοκληρωμένων. Οι παραμορφώσεις των ανωτέρω σταδίων είναι εξαιρετικά χαμηλές (μικρότερες του 0.007% σε όλη τη μπάντα) ενώ το όριο υπερφόρτωσής του είναι τόσο υψηλό που η εταιρία υποστηρίζει ότι είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί. Εξαιρετικός (για την κατηγορία) και πολύ καλός γενικά είναι και ο λόγος σήματος προς θόρυβο (καλύτερος από 72dB για την είσοδο MC και καλύτερος από 82dB για την είσοδο ΜΜ). Με τέτοια νούμερα είναι φανερό ότι τη σήμερον ημέρα η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στους σοβαρούς κατασκευαστές να δημιουργήσουν συσκευές που οι επιδόσεις τους ξεπερνούν εκείνες των συσκευών που είχαν πολλαπλό κόστος στο παρελθόν χωρίς επιπτώσεις στην τελική ποιότητα του ήχου.

musicalfidelity-phono-review-3

Η κατανάλωση της συσκευής είναι εξαιρετικά χαμηλή (σχεδόν 0,12W) οπότε μπορείτε να την αφήνετε (αν δεν είστε φανατικοί με το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας) συνέχεια ανοικτή ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι ετοιμοπόλεμη!

musicalfidelityreview-phono

Ηχητικά…

Το Musical Fidelity μου παραδόθηκε εντελώς «άστρωτο» οπότε χρειάστηκε λίγος χρόνος για να το φέρω σε μια φυσιολογική κατάσταση λειτουργίας. Παρόλα αυτά ακόμη και …φρέσκο μου έκανε πολύ καλή εντύπωση. Τι εννοώ;

Πρώτα απ’ όλα δεν έβγαλε ποτέ «σκληρό», «άχρωμο» και «αδιάφορο» ήχο. Με την Audio Technica AT-95E (μια κεφαλή των 45 περίπου ευρώ που συνοδεύει το αντιπροσωπευτικό της χαμηλής κατηγορίας τιμής πικάπ μου, ένα Pioneer PL-640 από τη δεκαετία του ’80, που έχω «περιποιηθεί» για να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις μου) που διαθέτω για τις δοκιμές αυτού του τύπου ο ήχος ήταν ασυνήθιστα δυναμικός, μαλακός, ομαλός, εστιασμένος και με πολύ καλό χρονισμό. Με άλλα λόγια ήταν ένας από τους καλύτερους ήχους (και τείνω να τον θεωρήσω τον καλύτερο όσο το ακούω) που έχω πάρει από αυτό το συνδυασμό πικάπ/κεφαλής με προενισχυτές πικάπ της χαμηλής κατηγορίας τιμής.

Με το πέρασμα του χρόνου η εικόνα άρχισε να ανοίγει σε όλες τις διαστάσεις, τα δυναμικά να αποκτούν ακόμη καλύτερη εκρηκτικότητα ενώ με ακόμη πιο καλή στήριξη του phono, είτε με αντίστοιχα της κατηγορίας τιμής αντικραδασμικά είτε με τα αντικραδασμικά της Quadraspire που έχω για επόμενη δοκιμή (πρώτα τα Q Plus Advanced με τα οποία το αποτέλεσμα μου άρεσε πολύ και μετά τα Q Plus Reference που έδωσαν μεν ήχο που ξεπέρασε κατά πολύ τις φυσιολογικές επιδόσεις της κατηγορίας που ανήκουν τα ηλεκτρονικά αλλά με δυσανάλογο κόστος – τα Q Plus Advanced κοστίζουν 1000 ευρώ η τετράδα!) στην αρχή αλλά και τοποθέτηση σε καλύτερο ρακ μετά, το ηχητικό αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα σαγηνευτικό όσο ακραίο κι αν ακούγεται (με βάση το κόστος των συσκευών), γιατί πιστέψτε με όλοι όσοι το έζησαν χωρίς να γνωρίζουν το συνολικό κόστος του συνδυασμού θεώρησαν ότι άκουγαν κάτι 3-4 φορές πιο ακριβό. Φυσικά όπως όλες οι συσκευές που έχουν χαμηλό βάρος (1 κιλό στην προκειμένη περίπτωση) κερδίζουν αρκετά με κάποιο επιπλέον βάρος από πάνω τους και εδώ δεν υπήρξε εξαίρεση.

Το επίπεδο της λεπτομέρειας του συγκεκριμένου συνδυασμού ήταν επίσης ασυνήθιστα υψηλό χωρίς να χάνει σε ρυθμό και ροή η μουσική, χωρίς να ακούγεται ουσιαστικά μηχανικό και τεχνητό το αποτέλεσμα, ενώ και ο θόρυβος κρατήθηκε σε πάρα πολύ χαμηλά (για την κατηγορία) επίπεδα. Όλοι όσοι πέρασαν από το στούντιο τις ημέρες που γινόταν η δοκιμή δεν πίστευαν στα αυτιά τους όταν μάθαιναν το κόστος του phono αλλά και του πικάπ/κεφαλής, αφού πρώτα τους είχα κάνει μια μικρή επίδειξη των μουσικών ικανοτήτων του συνδυασμού. Ειλικρινά, όλοι -μα όλοι- ήθελαν να ξαναγυρίσουν σε αυτόν και να συνεχίσουμε τις ακροάσεις της μουσικής μας ακόμη και μετά την επίδειξη των ηχητικών δυνατοτήτων του κανονικού μου πικάπ (με κόστος πρακτικά 200 φορές (!) περισσότερο ως σύνολο) όπου φυσικά είχε υψηλότερες επιδόσεις, αλλά όχι όσο φαντάζεστε (μιλάω κυρίως για την συνολική μας ικανοποίηση στην απόδοση του μουσικού μηνύματος). Τόσο καλή εντύπωση τους έκανε, τόσο επιτυχημένο ήταν το αποτέλεσμα!

Τέλος πρέπει να αναφέρω ότι η εταιρία μάλλον θα παρουσιάσει ένα (αναλογικό;) πιο αναβαθμισμένο τροφοδοτικό (ΕPS) για τις συσκευές της σειράς LX2 που ανήκει το συγκεκριμένο phono όπου είναι αναμενόμενο να ανεβάσει ακόμη πιο πολύ την ποιότητα κυρίως στους τομείς των διαστάσεων της εικόνας, της ακόμη καλύτερης ανάδειξης των μικροδυναμικών και της πιο ραφινάτης απόδοσης όλου τους φάσματος. Αν και αναφέρεται στα εγχειρίδια χρήσης των συσκευών της σειράς αυτής, δεν γίνεται λόγος πουθενά αλλού για την διάθεση της εξτρά τροφοδοσίας. Αναμένουμε τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.


Οπότε…

…είναι φανερό ότι δεν χρειάζονται πολλά για την μουσική μας ευτυχία, απλά καλόηχες συσκευές που να συνδυαστούν σωστά ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ξεπερνά τα στοιχεία του συνόλου. Και ναι, κάτι τέτοιο είναι εφικτό με συσκευές σαν το LX2-LPS. Καλοκατασκευασμένο, καλόηχο και πολύ βολικό και λόγω μεγέθους και λόγω ευκολίας συνδυασμού του με τις κεφαλές MM & MC. Φυσικά και δεν το περίμενα, φυσικά και συστήνεται ανεπιφύλακτα!


Σύστημα δοκιμής:

Πικάπ αναφοράς (Μerill Audio AR-XB, Rega RB900, ZYX Ultimate 100), Προενισχυτής πικάπ αναφοράς (Bonnec Fono), Προενισχυτής αναφοράς (Borbely Audio Reference FET Pure Class A gain stage & Shunt Vishay potentiometer), Τελικός αναφοράς (TI based class D module), Ολοκληρωμένοι: Jadis Orchestra Reference, Tsakiridis Devices, Musical Fidelty, Ηχεία αναφοράς (Sublime, ηχείο δύο δρόμων με custom μεγάφωνα Audio Technology, Scanspeak), ProAc, Tannoy, φίλτρο ρεύματος Lab12 Gordian & καλώδια ρεύματος Lab12, Shunyata Research ρακ TAOC & Audio Design, Αντικραδασμικά ΑΚΤΥΝΑ.


Τιμή: 230 ευρώ (!)


Διάθεση – Ακροάσεις:

exclusive audio logo

official web site

Exclusive Audio Greece

Αποστολοπούλου 59Β, Χαλάνδρι

e-mail: rlevi@exclusiveaudio.gr

+30-210-6710-851

+30-210-823-6225

Fax +30-210-882-2386


Specifications

MM

Input Impedance: 47 KΩ
Input Sensitivity: 3.0mV
Total Harmonic Distortion: 0.01%
Signal to Noise Ratio: >80dB
Input Overload Margin: 15dB

MC

Input Impedance: 100 Ω
Input Sensitivity: 300μV
Total Harmonic Distortion: 0.01%
Signal to Noise Ratio: >70dB
Input Overload Margin: 22dB

General

RIAA Response ±0.25dB
Power Requirement 12-24V 100mA regulated
Connections
Moving Magnet Input: 1pr RCA sockets
Moving Magnet Loading: 1pr RCA sockets
Moving Coil Input: 1pr RCA sockets
Moving Coil Loading: 1pr RCA sockets
Power Input: DC Jack (1.3mm inner pin, outer diam. 3.5mm

Dimensions

Length (including terminals) 197 mm
Width 172 mm
Height (including feet) 46.5 mm

advertisers-banners-bar


 

ΗΧΟΔΟΜΗ


 

Golden Acoustics


Exclusive Audio


Fruit Of The Tube


A+ Audio


aktyna-banner-inside

AKTYNA


TAD-banner-1

TAD speakers – Technical Audio Devices Labs Inc.


Chameleon Audio


telluriumQ-1180X180-banner

Tellurium Q Cables


large_vicoustic-VIP-projecting

Projecting And Sounding Art


ΗΧΟΕΠΙΛΟΓΗ


Videorythmos


About HiEndNews

Orpheus VIP 1-2 Heaven
x

Check Also

Nordost QRT QPoint, QSource, Qk1, Qv2 Review

Nordost QRT QPoint, QSource, Qk1, Qv2 Review Marvelous High End Accessories Δοκιμή   Εισαγωγή Η ...

Canor AI 1.10 Review

Canor Audio AI 1.10 Integrated Amplifier   Η επιστροφή των ‘Άσσων’  ! Βασισμένος σε λυχνίες ...

Canor Review AI 1.10 Review [English]

Canor Audio AI 1.10 Integrated Amplifier   The Return of the Aces ! KT88 Based ...