Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Hxoepilogi VIP 1

Cambridge Audio Alva TT Review

advertisers-banners-bar


telluriumQ-1180X180-banner

Camridge Audio ALVA TT Turntable

Από την Μεγάλη Βρετανία με σεβασμό στο Βινύλιο.

Review

by Christos Tsiatis

Η αναγέννηση, επανα-καθιέρωση και επικαιροποίηση – με υιοθέτηση νέων τεχνολογιών – των αναλογικών αναπαραγωγέων  δίσκων βινυλίου είναι πλέον καθεστώς. Πλείστες όσες εταιρείες σε όλες τις κατηγορίες τιμής – ειδικά στις χαμηλές – προσφέρουν υλοποιήσεις που προσελκύουν ακόμα και νέους ακροατές – κυρίως ηλικιακά – που αγκαλιάζουν με φετιχιστική λατρεία το μέσο. Η διαφορά συνίσταται κυρίως στην απτή βάση της επαφής διά ζώσης, μέσω του τελετουργικού χρήσης από τα άυλα και άοσμα ψηφιακά αρχεία – ακόμα και ο βετεράνος πλέον ψηφιακός δίσκος αναγκάζει τον χρήστη σε κίνηση φόρτωσης του έστω. Πλέον το ποντίκι και η οθόνη παραμερίζονται (ή οθόνη αφής αν πρόκειται για κινητό) και ο χρήστης αφού βγάλει από την θήκη του και καθαρίσει τον δίσκο, μπορεί και τον βλέπει να γυρίζει υπνωτικά και να εξερευνάται από την βελόνα της κεφαλής, απολαμβάνοντας  ήχους που παραπέμπουν στο παρελθόν, ειδικά αν εμπεριέχουν μηχανικούς θορύβους. Μικρή σημασία έχει η ψηφιοποίηση και μετάδοση του ήχου μέσω πρωτοκόλλου Bluetooth συνήθως, κυρίως στις χαμηλές κατηγορίες τιμής. Η οπτική επαφή είναι που μετράει και διεγείρει το συναίσθημα στον ακροατή. Η ποιότητα αναπαραγωγής έρχεται σε δεύτερη μοίρα αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ικανοποιητική, καθότι τα απωλεστικά πρωτόκολλα συμπίεσης έχουν τον πρώτο λόγο, οπότε ανάλογα έχει προηγηθεί η «εκπαίδευση» και προσαρμοστούν οι απαιτήσεις. Μετά από αυτό το εισαγωγικό στάδιο, σε πάντρεμα τεχνολογίας του παρελθόντος με επίκαιρες ψηφιακά, ακολουθούν οι καθαρά αναλογικές  υλοποιήσεις από εξειδικευμένους κατασκευαστές, που πλέον και σε μεγάλο βαθμό έχουν προχωρήσει το μέσο πέραν των τεχνικών του περιορισμών και έχουν παγιώσει την θέση του στο στερέωμα του high end.

Η μεγάλη λοιπόν πρόκληση για τις εταιρείες είναι να καταφέρουν να συγκεράσουν το παλιό  με το καινούργιο, κρατώντας τον πήχη ψηλά σε επίπεδο αναπαραγωγής, διατηρώντας παράλληλα το κόστος σε λογικά επίπεδα για τον μέσο χρήστη. Η ενσωμάτωση δε τεχνολογιών ασύρματης μετάδοσης του σήματος είναι απαραίτητη, για την συνεργασία και επικοινωνία με αναλόγων προδιαγραφών υλοποιήσεις. Ας δούμε λοιπόν αν και πως κατάφερε να πετύχει  τον στόχο αυτόν η Cambridge Audio με το σύστημα Alva TT – και λέω σύστημα καθότι ενσωματώνει πολλές συσκευές σε μία, όπως θα διαβάσετε από την περιγραφή που ακολουθεί. Να σημειώσω δε ότι γιόρτασε φέτος τα 50 χρόνια της ως κατασκευάστρια εταιρεία, οπότε ακόμα επιτακτικότερη η παρουσίαση ενός προϊόντος αντάξιου της ιστορίας της.

Περιγραφή

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το όνομα καθότι αποτίνει φόρο τιμής στον κατασκευαστή του φωνογράφου Alva Thomas Edison, υιοθετώντας το Alva συν το T(homas) – ως πρώτο συστατικό – στην συντομογραφία TT(turntable ως όρος). Ενδεχομένως στο μέλλον να βγάλουν επετειακή έκδοση, προσθέτοντας πολύ απλά το E(dison) – TTE – απλά μία σκέψη. Ως μοντέλο εταιρικά, είναι σε κατηγορία από μόνο του, καθότι κινείται  σε μία περιοχή μεταξύ της σειράς CX και της ανώτερης Edge – από την οποία δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία ως προς την εμφάνιση. Σε πρώτη οπτική επαφή, θα το χαρακτήριζα δωρικά λιτό αλλά ταυτόχρονα όμορφο βάσει προσωπικών κριτηρίων. Η επιλογή χρωμάτων απόλυτα ισορροπημένη και ουδέτερη, παρέχοντας την δυνατότητα στον χρήστη να το ενσωματώσει στο όποιο περιβάλλον. Περνώντας στο κατασκευαστικό κομμάτι, η Cambridge Audio επέλεξε να κινηθεί εκτός της πεπατημένης όσον αφορά το κομμάτι οδήγησης – άμεση με μοτέρ μεσαίας ροπής  και όχι με χρήση ιμάντα. Οι λόγοι που την επέλεξε συγκεκριμένοι. Πρώτον η φθορά που υφίσταται  ένας ιμάντας και η ανάγκη αντικατάστασης του σε βάθος χρόνου. Δεύτερον η ακρίβεια περιστροφής που διασφαλίζει η άμεση οδήγηση – παρά το πλεονέκτημα τοποθέτησης εκτός πλίνθου του μοτέρ στην περίπτωση ιμάντα, για την αποφυγή εγγενών κραδασμών. Θέμα το οποίο τακτοποίησε με εφαρμογή υλικού απόσβεσης στην πλίνθο.

Η οποία πλίνθος είναι κατασκευασμένη από MDF ικανού πάχους, που προσδίδει και ικανό βάρος στην όλη κατασκευή. Στην άνω επιφάνεια υπάρχει επικάλυψη από φύλλο αλουμινίου πάχους 6 χιλιοστών, ανοδιωμένου και βαμμένου σε ουδέτερο χρώμα, όπως προανάφερα – ανάλογο της σειράς Edge. Στην αριστερή κάτω γωνία υπάρχει ο πιεστικός διακόπτης έναυσης και δύο αντίστοιχοι διακόπτες επιλογής στροφών. Στην δεξιά είναι χαραγμένα διακριτικά το λογότυπο και όνομα της εταιρείας. Το πλατό είναι από θερμοπλαστικό υλικό  Polyoxymthelyne (POM) – υψηλών προδιαγραφών  και ακαμψίας. Είναι δε σμιλεμένο στην περιφέρεια,  τόσο όσο χρειάζεται για να διευκολύνει την ανύψωση του δίσκου από τον χρήστη με τα ακροδάχτυλα. Περνώντας τώρα στο κομμάτι βραχίονα και κεφαλής, είναι εμφανής η ταυτότητα του κατασκευαστή του βραχίονα – κλώνος Rega RB 202. Ενιαίο κομμάτι αλουμινίου χωρίς αποσπώμενο κέλυφος, με αποσπώμενο αντίβαρο για ρύθμιση του βάρους ανάγνωσης και μαγνητικό antiskating. Διαχρονική και καταξιωμένη επιλογή άλλωστε. Η δε κεφαλή που προσφέρεται και ανεξάρτητα στην τιμή των 499 Ευρώ, έχει λάβει πολύ θετικές κριτικές αυτόνομα και πιθανολογώ ότι επίσης κατασκευάζεται βάσει σχεδίασης και προδιαγραφών της Cambridge Audio από την Rega. Υψηλής εξόδου σχεδίαση κινητού πηνίου, με στέλεχος από αλουμίνιο και ελλειπτική ακίδα, στα 2mV με φορτίο στα 47kΩ και άνευ προστατευτικού περιβλήματος, κοινώς  γυμνή. Όπως βλέπετε, τα επιμέρους εξαρτήματα δεν είναι τυχαία επιλεγμένα και είναι από το πάνω ράφι. Αντίστοιχα, το ενσωματωμένο phono stage είναι χρησιδάνειο από το μοντέλο Alva Duo MM/MC phono stage , κατηγορίας τιμής στα 299 Ευρώ.  Το οποίο αντίστοιχα έχει λάβει πολύ θετικές κριτικές. Ακόμα και στο κομμάτι της επιλογής Bluetooth για την μετάδοση ασύρματα σήματος, δεν περιορίστηκε σε απλή έκδοση αλλά χρησιμοποίησε την aptX HD της Qualcomm που λειτουργεί στα 24 bits/48 kHz, καθιστώντας το την πρώτη υλοποίηση που μπορεί να παρέχει σήμα ‘audiophile’ μέσω συσκευών που διαθέτουν την ανάλογη έκδοση.

Περνώντας τώρα στο πίσω μέρος, υπάρχει IEC ρευματολήπτης που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να πειραματιστεί με καλώδια ρεύματος κατά το δοκούν. Ακολουθούν οι δύο διακόπτες για το Bluetooth streaming και οι δύο μη ισορροπημένες έξοδοι αναλογικού σήματος – επίχρυσοι, τυπικής ποιότητας – για ενσύρματη διασύνδεση με επιλογή καλωδίου από τον χρήστη. Τέλος, το καπάκι προστασίας είναι διάφανο ελαφρώς φυμέ  χρώματος και ταιριάζει πολύ καλά με την υπόλοιπη παλέτα χρωμάτων που έχει επιλέξει η εταιρεία. Πέραν του ικανού βάρους του και ποιότητας πλαστικού, μία λεπτομέρεια που μου άρεσε είναι τα δύο ελαστικά στοπ απόσβεσης εκατέρωθεν έτσι ώστε να μην προκαλείται η όποια φθορά στην επιφάνεια της πλίνθου.

Όσον αφορά την ρύθμιση του βάρους ανάγνωσης της κεφαλής – καθότι έρχεται προεγκαταστημένη από το εργοστάσιο – παρέχεται  απλός ζυγός  της Ortofon. Αν φυσικά διαθέτετε κάποιον καλύτερο, είτε αναλογικό όπως τον κλασσικό της Shure, είτε ψηφιακό, χρησιμοποιείστε τους για καλύτερα αποτελέσματα. Ούτως ή άλλως είναι υπόθεση λεπτών ακόμα και για όσους υπολείπονται εμπειρίας καθότι η κεφαλή είναι ρυθμισμένη ως προς τις υπόλοιπες παραμέτρους.

Ακουστική Εκτίμηση

Το πλατό παραλήφθηκε στρωμένο από την αντιπροσωπεία και συνδέθηκε στο κυρίως σύστημα αναλογικά – το οποίο έχει υποστεί αλλαγές προς το βέλτιον από την τελευταία δοκιμή. Μάλλον όμως είχε λίγες ώρες καθότι σε βάθος χρόνου παρατήρησα σημαντική βελτίωση σε όλες τις παραμέτρους, οπότε προφανώς χρειάζεται υπομονή και το ανάλογο χρονικό διάστημα για να αποδώσει τα μάλα. Αναμενόμενο άλλωστε λίγο πολύ. Οι αρχικές ακροάσεις ήταν χαλαρές μέχρι που άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο και να αφαιρούνται τα πέπλα λόγω της ανάγκης επιπλέον ωρών στρωσίματος. Λειτούργησε υποδειγματικά από την πρώτη στιγμή, με ηρεμία και παντελή απουσία μηχανικών θορύβων. Η δε ροπή που παράγει το μοτέρ είναι επαρκέστατη καθότι στον καθαρισμό δίσκων πριν την αναπαραγωγή δεν παρουσιάστηκε επιβράδυνση, ορατή δια γυμνού οφθαλμού τουλάχιστον. Περνώντας λοιπόν στο καθαρά ακουστικό κομμάτι και αφού βεβαιώθηκα ότι είχε μεσολαβήσει επαρκής χρόνος και σταθεροποιηθεί η ποιότητα αναπαραγωγής, οφείλω να ομολογήσω ότι έλαβα πολύ θετικά αποτελέσματα. Απέδιδε με μεγάλη διαφάνεια και ακρίβεια τα μουσικά δρώμενα. Η σκηνή που έστηνε ήταν μεγάλη, συμπαγής  και απολύτως ικανοποιητική – ανάλογα βέβαια και της ηχογράφησης. Η έκταση και στα δύο άκρα του ακουστικού φάσματος πολύ καλή, απλώς οι χαμηλές αποδίδονταν συγκρατημένες, χωρίς προβολικότητα χάριν εντυπωσιασμού, οπότε ενίοτε θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει το αποτέλεσμα άνευρο – πολλές φορές είναι αυτό το κόστος της ουδέτερης απόδοσης. Προσωπικά με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αυτή η προσέγγιση καθότι η μεσαία περιοχή συχνοτήτων ήταν εξαιρετική και έδενε υπέροχα με τις υψηλές, που αποδίδονταν όσο φωτεινά απαιτείτο. Ο καμβάς των ηχοχρωμάτων ήταν ζεστός και παστέλ σε απόχρωση. Σε κέρδιζε με την ευγένεια και ακρίβεια του. Δεν προσπαθούσε να εντυπωσιάσει ανούσια αλλά έδενε τα συστατικά με ιδανικό τρόπο. Ως εδώ πολύ καλά καθότι απόδειξε πόσο σωστή ήταν η επιλογή της εταιρείας ως προς τα συστατικά που χρησιμοποίησε – phono stage, κεφαλή, βραχίονα και άμεση οδήγηση.

Περνώντας τώρα στην ασύρματη μετάδοση σήματος, σαφώς τα αποτελέσματα που έλαβα ήταν ελαφρώς χειρότερα από την αναλογική διασύνδεση αλλά πάντα κινείτο σε υψηλά επίπεδα. Για να συνδεθείτε μέσω Bluetooth, πιέζετε τον διακόπτη για μερικά δευτερόλεπτα, αφού έχετε ενεργοποιήσει την φωτεινή ένδειξη – LED μπλε χρώματος , ιδιαίτερα έντονο. Το καλό είναι ότι μπορείτε να το απενεργοποιήσετε, πράγμα που προτείνω μετά την ζεύξη. Αναβοσβήνει και όταν σταθεροποιηθεί, έχετε συνδεθεί σε απλό πρωτόκολλο. Για HD σύνδεση, αναβοσβήνει σε μεγάλα διαστήματα. Καλό θα είναι να έχετε κοντά όποια συσκευή χρησιμοποιήσετε για την αρχική ρύθμιση. Μειονέκτημα που παρατήρησα είναι ότι έχει δυνατότητα σύνδεσης μόνο με μία συσκευή. Που σημαίνει ότι κάθε φορά θα πρέπει να κάνετε την ίδια ρουτίνα με τις όποιες συσκευές χρησιμοποιείτε. Μήπως να αποτελούσε μελλοντική αναβάθμιση από πλευράς εταιρείας σε επίπεδο λογισμικού – μία πρόταση.

Στην πράξη δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα άμεσης ζεύξης, ακόμα και στην εναλλαγή συσκευών. Το κυριότερο δε ήταν ότι μπορούσα να μεταφέρω και τοποθετήσω οπουδήποτε το πλατό και ανάλογα να συνεχίσω την ακρόαση. Μεγάλο πλεονέκτημα καθότι προσδίδει στοιχεία φορητότητας που είναι απαραίτητo , ειδικά σε μικρούς χώρους. Επίσης, μολονότι οι επιφάνειες τοποθέτησης δεν ήταν οι ιδανικότερες, πάντα απόδωσε πολύ καλά σε θέματα λειτουργίας και θορύβου, δείχνοντας πόσο καλή πρόβλεψη έχει γίνει σε επίπεδο απόσβεσης κραδασμών και οδήγησης. Χρησιμοποίησα τρεις συσκευές – ακουστικά AKG N60C, ασύρματο μουσικό σύστημα Dynaudio Music 3 και το streamer Cambridge Audio CXN V2 (σύντομα πλήρης δοκιμή). Σε κάθε περίπτωση απόδωσε πολύ καλύτερα του αναμενόμενου, σαφώς ανάλογα και των δυνατοτήτων των συσκευών. Δεν υπήρχαν διακοπές στην αναπαραγωγή αλλά θέλει προσοχή καθότι η εμβέλεια του πρωτοκόλλου είναι μικρή, οπότε δεν κόβουμε βόλτες σε παρακείμενους χώρους. Το καλύτερο αποτέλεσμα το έλαβα μέσω του Cambridge, καθότι διασυνδεμένο στο κυρίως σύστημα. Να ληφθεί βέβαια υπ’ όψιν ότι μεσολάβησε ακόμα ένα στάδιο μετατροπής, εν αντιθέσει με την απλή ενίσχυση στις άλλες δύο περιπτώσεις. Διαφάνεια, σωστή απόδοση χροιών, έλλειψη ανάλογου βάθους με την αναλογική μεταφορά σήματος και λίγο επίπεδη απόδοση ηχοχρωμάτων και εικόνας. Πάντα με απόλυτα κριτήρια και μόνο σε άμεση σύγκριση σας διαβεβαιώ. Για καθημερινή χρήση μπορείτε να απολαύσετε την μουσική σας απροβλημάτιστα. Σαφώς η καλύτερη υλοποίηση και με audiophile κριτήρια σε επίπεδο ασύρματης μετάδοσης του σήματος.

Επίλογος

Tο Alva TT αποτελεί μία εξαιρετική πρόταση συστήματος αναλογικού και απόλυτα επικαιροποιημένου για τους μοντέρνους καιρούς. Εξαιρετικά κατασκευασμένο, με άριστη επιλογή επιμέρους συστατικών (βραχίονα, κεφαλής, μοτέρ άμεσης οδήγησης, ενσωματωμένου phono stage ,aptX HD codec) τοποθετείται ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές της κατηγορίας τιμής του, παραμένοντας και το μοναδικό Bluetooth πλατό με audiophile απόδοση στην αγορά. Θεωρώ ότι κέρδισε το στοίχημα που έθεσε η Cambridge Audio. Το προτείνω ανεπιφύλακτα. Well done!

Σύστημα Δοκιμής: Προενισχυτής line Pass Labs XP-10, Phono Stage Pass Labs XP-15, Τελικός ενισχυτής Audio Hungary Qualiton APX200 & Kharma MP 150, Σύστημα πλατό AVID Diva II SP/ SME 309/ Phasemation P300, CD player EMM Labs CDSA SE, Streamer Cambridge Audio CXN V2, Ηχεία Kharma CRM 3.2 FE Black Edition, Καλώδια ηχείων Supra Sword & TelluriumQ, Καλώδια διασύνδεσης VDH, XLO, Nordost & Kimber Kable.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ

WAVEMOTION A.E.

WaveMotion SA

Καλλισθένους 35, Τ.Κ. 11851

Τηλέφωνο – 2109244505

www.wavemotion.gr

ΤΙΜΗ – 1699 Ευρώ

 

About HiEndNews

Orpheus VIP 1
x

Check Also

Tellurium Q Ultra Blue Speakers Cable & SOtM sHP-100 DAC/Headphones Amp

———————– Με την Tellurium Q γνωριστήκαμε πολύ καλά τα τελευταία δύο χρόνια και μάλιστα με ...

December Suggestions: 9 best of the best Cable Brands

—————————- 9 best of the best Interconnect, AC & Speaker Cables Brands hiendnews.gr team 2019 ...

Schiit Audio Yggdrasil DAC Review

_________________________ Schiit Audio Yggdrasil DAC _________________________ Theta’s Mike Moffat strikes again Digital To Analog Converter ...