Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Golden Acoustics Artnovion

Bel Canto Design – The C5i integrated


advertisers-banners-bar


Videorythmos


Chameleon Audio

ΗΧΟΕΠΙΛΟΓΗ


Fruit Of The Tube


 

Golden Acoustics


mastersoundbanner Audio Vision Art


A+ Audio


Exclusive Audio


ideon-banner-2018-inside

IDEON Audio


aktyna-banner-inside

AKTYNA


TAD-banner-1

TAD speakers – Technical Audio Devices Labs Inc.


Aphrodite’s Vision


large_vicoustic-VIP-projecting

Projecting And Sounding Art


audioveterans-Banner-One

Audio Veterans


telluriumQ-1180X180-banner

Tellurium Q Cables


 

ΗΧΟΔΟΜΗ


 

Bel Canto Design C5i Review

A Gem in Sound Gallery Audio


mr. Christos Tsiatis

Ολοκληρωμένος Ενισχυτής DAC

Μία από τις αγαπημένες μου εκφράσεις – την χρησιμοποιώ και εγώ άλλωστε – είναι ο ελβετικός σουγιάς. Που παραπέμπει σε αξιόπιστο πολυεργαλείο, κοινώς για πολλές χρήσεις. Αυτή η λέξη πέρασε από το μυαλό μου – βάσει προδιαγραφών – όταν παρέλαβα τον ολοκληρωμένο ενισχυτή/DAC C5i της Bel Canto προς δοκιμή. Υλοποίηση από μία εταιρεία που βρίσκεται πολλά χρόνια στον χώρο – από το 1991 συγκεκριμένα. Ιδρύθηκε από τον John Stronczer στην Minneapolis, Minnesota των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και παραμένει μετά από 27 χρόνια. Ειδικεύεται στην υλοποίηση ψηφιακών βαθμίδων ενίσχυσης και πηγών και προσφέρει τρεις σειρές προϊόντων – e.One, Black & Black Ex. O C5i ανήκει στην εισαγωγική σειρά e.One, η οποία χαρακτηρίζεται ως high end, βάσει σχεδιασμού και παραγόμενου αποτελέσματος. Ας δούμε λοιπόν την κατασκευαστική φιλοσοφία πριν την ηχητική αξιολόγηση του.

 

Περιγραφή κατασκευής

Η εξωτερική εμφάνιση είναι λιτή και απέριτη, ειδικά στο μαύρο χρώμα. Το σασί είναι μακρόστενο και αποδίδει συμπαγή αίσθηση. Στην πρόσοψη υπάρχει χαραγμένο το όνομα της εταιρείας, μία είσοδος ακουστικών, η οθόνη ενδείξεων και ένας περιστροφικός διακόπτης, μέσω του οποίου εκτελούνται διάφορες λειτουργίες – πέραν της εντάσεως. Περνώντας στην οπίσθια όψη, εξ’αριστερών υπάρχει ρευματολήπτης IEC με πιεστικό διακόπτη έναυσης, δίπλα ακριβώς η υποδοχή γείωσης όταν συνδεθεί αναλογικό πλατώ, ζεύγος αναλογικής εξόδου RCA (για οδήγηση τελικού ενισχυτή), είσοδος phono MM & line. Ακολουθούν οι ψηφιακές είσοδοι, μία USB (δέχεται σήμα 24bits/96kHz), δύο οπτικές toslink & δύο ομοαξονικές (δέχονται σήμα 24bits/192kHz). Ακριβώς από πάνω τους είναι τοποθετημένες οι μπόρνες διασύνδεσης των ηχείων – εξαιρετικής ποιότητας – WBT Nextgen. Μία μικρή παρατήρηση από χρηστικής απόψεως. Ενώ δέχονται δίχαλα, λόγω του χωροταξικού αδιαχώρητου, δεν μπορείτε να συνδέσετε τα καλώδια ηχείων χωρίς να ενοχλούν με τις ψηφιακές συνδέσεις. Οπότε επιβάλλεται χρήση μπανάνας – ευτυχώς το Supra Sword που χρησιμοποιώ δίνει την δυνατότητα άμεσης προσαρμογής όποιου τύπου ακροδέκτη. Αλλιώς θα πρέπει να συνδεθούν με φόρα από πάνω προς τα κάτω, με την ανάλογη επιβάρυνση στο οπτικό αποτέλεσμα. Καθότι ο ενισχυτής έχει πολύ μικρή κατανάλωση ρεύματος, ο κατασκευαστής συστήνει να είναι μονίμως σε κατάσταση λειτουργίας.

belcanto-cover-review-sound-gallery-2018

belcanto-c5iΠερνώντας στο εσωτερικό της κατασκευής, παρατηρούμε τάξη και υλοποίηση με πολύ καλά υλικά. Στο μέσον περίπου βρίσκεται η καρδιά του συστήματος, το ICE module 125ASX2 της Β&Ο που αντικαθιστά αντίστοιχο της Tripath από το παρελθόν. Ουσιαστικά ο C5i είναι μία ψηφιακή βαθμίδα ενίσχυσης με ψηφιακό έλεγχο της εντάσεως από το ενσωματωμένο DAC της Wolfson WM8740 στα 24/192. Δεν υφίσταται αναλογική βαθμίδα προενίσχυσης καθότι τα εισερχόμενα αναλογικά σήματα μετατρέπονται σε ψηφιακά από μετατροπέα A/D της AKM5386 στα 216kHz. Την διαχείριση του σήματος από την είσοδο USB 1.1 αναλαμβάνει πομποδέκτης της Texas Instruments TAS1020B και την ασύγχρονη μετατροπή δειγματοληψίας ολοκληρωμένο της BurrBrown SRC4382, που διαχειρίζεται τα σήματα προς τον μετατροπέα.

Ακριβώς λόγω της ψηφιακής ταυτότητας του, το βάρος παραμένει χαμηλό στα 6 kg, όπως και οι συνολικές διαστάσεις της συσκευής, καθιστώντας την πολύ εύκολη στην διαχείριση και τοποθέτηση της. Αποδίδει 60 Watts στα 8Ω που διπλασιάζονται στα 4Ω και 30Α ρεύμα κορυφής. Προδιαγραφές που φανερώνουν ικανότητες οδήγησης και δύσκολων φορτίων. Μένει να δούμε λοιπόν πως ανταποκρίνεται στην πράξη.

Λίγα λόγια για το remote control που είναι κοινό με τις υπόλοιπες συσκευές της σειράς. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο καθότι από μαύρο πλαστικό, με καλή αίσθηση στην χρήση λόγω σχήματος και αίσθησης πλήκτρων. Κατά τα άλλα δουλεύει υποδειγματικά στην επικοινωνία και έλεγχο του C5i. Ίσως μελλοντικά να προσφέρουν κάτι αισθητικά καλύτερο – μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια.

Έτερη παρατήρηση η οποία αφορά την αναλογική έξοδο προενίσχυσης. Θεωρώ ότι σπανίως θα την εκμεταλλευτεί κάποιος χρήστης, είτε για διενίσχυση, είτε για χρήση του C5i ως προενισχυτή. Στην θέση της θα προτιμούσα ψηφιακή έξοδο, που θα αξιοποιούσε την δυνατότητα μετατροπής του αναλογικού σε ψηφιακό σήματος του phono stage. Θα μπορούσε έτσι να ψηφιοποιήσει την αναλογική συλλογή του. Πάντα μέσα στα πλαίσια των αναγκών του τύπου χρήστη που απευθύνεται η συσκευή. Άλλωστε είναι κάτι που απαντάται συχνά πυκνά πλέον σε αναλογικά πλατώ και θεωρώ ότι θα αύξανε την υπεραξία του. Στα υπόψιν ενδεχομένως σε μελλοντική αναβάθμιση από την εταιρεία.

belca-1-sgal

Ηχητική αξιολόγηση

Ο C5i τοποθετήθηκε στο σύστημα αναφοράς, αντικαθιστώντας στην πράξη τέσσερις συσκευές – προενισχυτή γραμμής, phono stage, τελικούς ενισχυτές και D/A μετατροπέα. Και όλα αυτά σε μέγεθος λίγο μικρότερο από κουτί παπουτσιών. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν,ο όρος πολυεργαλείο του ταιριάζει άριστα. Διασυνδέθηκαν οι πηγές σήματος, τα ηχεία και ξεκίνησε η δοκιμή. Επειδή μου παραδόθηκε άστρωτος από την αντιπροσωπεία, τον άφησα απλά να παίζει ψηφιακά αρχεία από τον υπολογιστή, προτού προβώ σε κριτική ακρόαση. Ο έλεγχος της εντάσεως γίνεται σε 200 βήματα των 0.5dB, με λίγο αυθαίρετη μέτρηση στην απεικόνιση και καταληκτικό το νούμερο 100. Ουσιαστικά ξεκινάει από το 50, πριν αρχίσει να αυξάνει η στάθμη. Ανάλογα δε με το πόσο γρήγορα περιστρέψετε τον διακόπτη στην πρόσοψη, ανταποκρίνεται με 12dB/περιστροφή, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνετε βήμα βήμα. Επίσης η λειτουργία mute έχει δύο βαθμίδες – μαλακή και σκληρή. Στην μαλακή χαμηλώνει τόσο όσο απαιτείται για να απαντήσετε στο τηλέφωνο πχ. αλλά παράλληλα να ακούτε τι παίζει και η σκληρή που επιφέρει απόλυτη σίγαση όταν απαιτείται. Βολική ως λειτουργία δύο βαθμίδων.

belca-2-sgal2

Στην αρχή μου ακούστηκε λίγο άνευρος αλλά πολύ σύντομα η αρχική εντύπωση ανατράπηκε πλήρως καθότι ζωντάνεψε και άρχισε να καταθέτει τα διαπιστευτήρια του. Όσο περνούσε δε η ώρα, το αποτέλεσμα βελτιωνόταν ακόμα περισσότερο. Προφανώς απαιτεί κάποιες ώρες στρωσίματος και επιπλέον δικαιώνει την πρόταση του κατασκευαστή για μόνιμη σύνδεση στο ρεύμα – ούτως ή άλλως η κατανάλωση είναι πολύ χαμηλή στα 13 Watts, ικανοποιώντας και τις οικολογικές ευαισθησίες μας.

belca-soundgallery-front-1Στην πράξη το αποτέλεσμα είναι πολύ ευχάριστο. Διαθέτει πολύ καλή διαφάνεια και αποτύπωση λεπτομέρειας. Η περιγραφή της σκηνής είναι πολύ καλή στο πλάτος, με ικανό βάθος και ύψος, χωρίς τάσεις γιγαντισμού του αποτελέσματος προς εντυπωσιασμό του ακροατή. Έχει έκταση στις υψηλές χωρίς σκληρότητα, σωστή απόδοση της μεσαίας και όγκο με ελαφριά προβολικότητα στις χαμηλές, που βοηθάει στον ρυθμό χαρακτηρίζοντας τον ως ζωντανό ενισχυτή. Είναι πολύ ικανός στο να αναλύει πληροφορία από τις ηχογραφήσεις, ακόμα και από έργα συμφωνικά που ο όγκος της είναι μεγάλος. Αποδίδει με φινέτσα και έλεγχο κάθε είδος μουσικής, πάντα με προσοχή ως προς το μουσικό περιεχόμενο. Μολονότι έπαιζε με ηχείο εντελώς εκτός της κατηγορίας τιμής του και ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ως προς τον χαρακτήρα των μηχανημάτων που συνεργάζεται, ούτε μία στιγμή δεν έλαβα κακό αποτέλεσμα. Το αντίθετο θα έλεγα. Πολύ ξεκούραστο που προδιαθέτει για μακροχρόνιες ακροάσεις.

Ο κυρίως όγκος της ακρόασης έγινε με ψηφιακές πηγές, κυρίως αρχεία 24/96 από τον υπολογιστή, όπου τα πήγε περίφημα. Επίσης, σε ομοαξονική σύνδεση με transport, απόδωσε πολύ καλά τα διάφορα CDs. Δοκίμασα επίσης αναλογικό σήμα από το πλατό, το οποίο από πλευράς ποιότητας αποτελέσματος ήταν πολύ καλό, εφάμιλλο με καλά budget phono stages. Στην συνολική αποτίμηση όμως το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από τις ψηφιακές πηγές. Εξάλλου ο χαρακτήρας και σχεδιασμός του C5i απευθύνεται σε ένα κοινό που κυρίως θα διασυνδέσει υπολογιστή για αναπαραγωγή μουσικής. Σε κάθε περίπτωση όμως που θα θελήσει να βγάλει από την αποθήκη το παλιό του πλατό ή να προσθέσει καινούργιο, δεν θα απογοητευτεί – τουναντίον.

Επίσης βρήκα απόλυτα ικανοποιητική την απόδοση από την είσοδο των ακουστικών. Το αποτέλεσμα ήταν ανάλογο με αυτό που λάμβανα από τον ενισχυτή μέσω των ηχείων και σίγουρα καλύπτει την πλειοψηφία των χρηστών σε στάθμη και σε ποιότητα.


Συμπέρασμα – Αποτίμηση

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πολυεργαλείο που ενσωματώνει ενισχυτή/phono stage/DAC ενισχυτή ακουστικών σε ένα πολύ κομψό και εύκολα διαχειρίσιμο περίβλημα. Καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο και με λογικό κόστος τις ανάγκες ενός μέσου χρήστη, που δεν θέλει να έχει συσκευές επί συσκευών, αλλά ένα μαγικό κουτί που τα κάνει όλα για να απολαύσει μουσική απροβλημάτιστα για πολλά χρόνια, καθότι το εγγυάται η σχεδίαση και η ποιότητα κατασκευής. Επιλέξτε λοιπόν το ηχείο της αρεσκείας σας, ένα καλό USB καλώδιο για τον υπολογιστή σας, ενδεχομένως φέρετε στην επιφάνεια το παλιό πλατό σας που έχετε αποθηκευμένο και χαλαρώστε απολαμβάνοντας ευχάριστα τις μουσικές επιλογές σας. Swiss Army Knife Grade approved!


belca-sound-gallery-4


Αντιπρόσωπος

All About Audio Video

213-0998206

Τιμή

2770 Ευρώ

Διάθεση – Επίδειξη: Sound Gallery of Athens

soundgallery-logo


Σύστημα αναφοράς

Προενισχυτής γραμμής: Conrad-Johnson (various), Pass Labs XP-10, phono stage Pass Labs XP-15, τελικοί ενισχυτές Kharma MP-150 & PrimaLuna Prologue 5, DAC Moon Neo 280D, Ideon Ayazi Mk2 & 3R mk2, πλατώ Project The Classic/ Grado Reference Platinum, ηχεία Kharma CRM 3.2 FE, υπολογιστής Apple Mac Mini, καλώδια ηχείων Supra Sword, TelluriumQ, καλώδια ρεύματος & φίλτρα ρεύματος: Shunyata Research, Furuman, Kimber, Nordost & XLO, καλώδια διασύνδεσης: Kimber & Nordost, καλώδια USB: Audioquest & Supra


editors-note

“Όπως και με το πράγματι κορυφαίο αποτέλεσμα στην κατηγορία τιμής όπου εισπράξαμε από τον Cyrus 8₂ DAC και την εξωτερική του τροφοδοσία προ μηνών [πάντα σε συνδυασμό με ηχεία της κατηγορίας των 1500-5500 ευρώ όπως τα ProAc Response & Studio series, Kralk Audio, Klipsch, Magnepan κ.α.], έτσι και σήμερα, με τον ολοκληρωμένο της Bel Canto, συνειδητοποιούμε πως οι εταιρίες όπου χρόνια ‘χτίζουν  τον ήχο τους’ προσφέρουν εν έτη 2018 επιδόσεις πολύ-πολύ υψηλότερες των προσδοκιών. Βελτιωμένοι σε όλα τα νευραλγικά σημεία που ‘ταλαιπωρούσαν’ πολλές all-in-one προτάσεις, όπως για παράδειγμα μια ευρύτερη και πλέον πειστική ηχοχρωματική παλέτα μα και βελτιώσεις σε μικρο-μακρο δυναμικές, σας προτείνουμε να λάβετε το συντομότερο και οι ίδιοι μια γεύση των επιδόσεων του C5i από κοντά. Πλέον έχετε πολύ εύκολα -με μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας- την δυνατότητα και σε …ασφαλές για εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων μουσικό περιβάλλον.”  -D. Dravopoulos

 

 

 


advertisers-banners-bar


 

ΗΧΟΔΟΜΗ


Aphrodite’s Vision


large_vicoustic-VIP-projecting

Projecting And Sounding Art


Videorythmos


Chameleon Audio

ΗΧΟΕΠΙΛΟΓΗ


Fruit Of The Tube


 

Golden Acoustics


mastersoundbanner Audio Vision Art


A+ Audio


Exclusive Audio


ideon-banner-2018-inside

IDEON Audio


aktyna-banner-inside

AKTYNA


TAD-banner-1

TAD speakers – Technical Audio Devices Labs Inc.


audioveterans-Banner-One

Audio Veterans


telluriumQ-1180X180-banner

Tellurium Q Cables

About HiEndNews

CHAMELEON AUDIO TOP 2
x

Check Also

Tellurium Q Ultra Blue Speakers Cable & SOtM sHP-100 DAC/Headphones Amp

———————– Με την Tellurium Q γνωριστήκαμε πολύ καλά τα τελευταία δύο χρόνια και μάλιστα με ...

Cambridge Audio Alva TT Review

Camridge Audio ALVA TT Turntable Από την Μεγάλη Βρετανία με σεβασμό στο Βινύλιο. Review Η ...

December Suggestions: 9 best of the best Cable Brands

—————————- 9 best of the best Interconnect, AC & Speaker Cables Brands hiendnews.gr team 2019 ...