Download WordPress Themes, Happy Birthday Wishes
High Interest
Tellurium Q Shelter Chameleon Audio

AURALiC Vega G2 DAC / Streamer


advertisers-banners-bar
aktyna-banner-inside


telluriumQ-1180X180-banner


large_vicoustic-VIP-projecting


AURALiC Vega G2 DAC/Streamer Review

A digital winner !

vega-review-2019-auralic-coverpic

 


by Thanasis Moraitis

Κορυφαίο πολυεργαλείο

Αυτή τη φορά ξεκινάω τη δοκιμή με μια ομολογία. Το περασμένο μοντέλο DAC της κινεζοαμερικάνικης  AURALiC, με την ονομασία Vega, που βόηθησε τα μάλα την εταιρία ώστε να εδραιωθεί ως μια από τις πολλά υποσχόμενες νέες δυνάμεις του χώρου (έτος ίδρυσης 2008), δεν μου είχε αρέσει  ιδιαίτερα (πάντα ως προς τις ηχητικές του επιδόσεις γιατί κατασκευαστικά και ως προς τις προσφερόμενες δυνατότητες  ήταν πολύ καλό). Ο ήχος του χαρακτηριζόταν από αυτή την ενοχλητική χροιά που είχαν εκείνη την εποχή τα κορυφαία DAC της Sabre, με άλλα λόγια δεν σε άφηνε να συγκεντρωθείς στη μουσική αλλά σχεδόν κάθε στιγμή σου υπενθύμιζε ότι αυτό που ακούς βγαίνει από κάποιο ηλεκτρονικό μηχάνημα. Και τα χρόνια πέρασαν, η τεχνολογία εξελίχθηκε δραματικά, η εταιρία ωρίμασε και σήμερα που δοκιμάζω το Vega G2 δεν έχω παρά μόνο καλά λόγια να πω…

 

Κατασκευή που ενθουσιάζει!

Το νέας γενιάς Vega G2 είναι, αδιαμφισβήτητα, μια υψηλότατων προδιαγραφών και ποιότητας κατασκευής συσκευή με πλούσιες δυνατότητες. Πρώτα απ’ όλα είναι ένας digital to analog μετατροπέας (πρακτικά εξυπηρετεί όλες τις μορφές δειγματοληψίας) ενώ διαθέτει όλων των ειδών τις ψηφιακές εισόδους. Επίσης, είναι και ένα ποιοτικότατο streamer, διαθέτει ενισχυτή ακουστικών με δύο εξόδους, ενώ μπορεί να παίξει άνετα και το ρόλο ενός προενισχυτή αναλογικού σήματος (με τη μια είσοδο που διαθέτει). Ναι λοιπόν, το Vega G2  είναι μια συσκευή που μπορεί να κάνει πάρα πολλά, άλλα μπορεί να τα κάνει και καλά; Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να το ερευνήσουμε, να ζήσουμε μαζί του και να σας πούμε τις εντυπώσεις μας.

vega-g2-side-reviewΑς αρχίσουμε λοιπόν από τα …τετριμμένα. Η συσκευή διαθέτει ένα πολύ στιβαρό σασί που είναι κατά βάση διαμορφωμένο από ένα μασίφ κομμάτι αλουμίνιο με εξ ίσου παχύ και στιβαρό καπάκι. Το δε φινίρισμά της είναι πρακτικά υπεράνω κριτικής ενώ η αίσθηση που αφήνει στα δάκτυλά μας όταν το αγγίζουμε είναι από τις πιο «ευχάριστες» που έχω τώρα τελευταία συναντήσει και αντάξια της σχετικά υψηλής τιμής της συσκευής (αν και όταν το αγγίζει κανείς αφήνει ίχνη που πρέπει να σκουπιστούν γιατί είναι ορατά). Στην πρόσοψη δεσπόζει η μεγάλη σχετικά οθόνη που δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται κανείς. Στα αριστερά της οθόνης βρίσκουμε δύο εξόδους ακουστικών, που δέχονται μεγάλο καρφί, ενώ στο δεξιά της ένα μεγάλο μαύρο περιστροφικό κουμπί που με τη βοήθειά του μπορούμε να ρυθμίσουμε την ένταση εξόδου της συσκευής, να πλοηγηθούμε στο πλούσιο μενού της συσκευής, να επιλέξουμε είσοδο κλπ. Πρέπει να σας πω σ’ αυτό το σημείο ότι η πλοήγηση και έλεγχος της συσκευής από το συγκεκριμένο κουμπί ήταν εξαιρετικά εύκολη (δεν χρειάστηκε ούτε μια φορά να διαβάσω το εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής) πράγμα μάλλον σπάνιο (αν λάβουμε υπ’ όψιν και την πολυπλοκότητα της) και μου έκανε πολύ θετική εντύπωση. Στο πίσω μέρος του Vega G2 βρίσκουμε σχεδόν -ή μάλλον σίγουρα- τα πάντα. Αρχίζοντας από τις ψηφιακές θύρες βλέπουμε μια ομοαξονική (RCA), μια AES (XLR), μια USB και μια οπτική (TosLink). Μετά συναντούμε την θύρα LAN για streaming , και δύο HDMI (L-Link) που εδώ όμως χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη σύνδεση με άλλες συσκευές της εταιρίας (το αποκλειστικό streamer ARIES G2 όπως και το εξωτερικό ρολόι LEO). Πιο πέρα βρίσκουμε τη μοναδική αναλογική είσοδο (με ζεύγος RCA) και τέλος τις αναλογικές εξόδους της συσκευής με RCA αλλά και XLR (balanced). Τις εισόδους της πίσω όψεως κλείνει η είσοδος τύπου IEC της τροφοδοσίας με την ασφαλειοθήκη και ο γενικός διακόπτης έναυσης.  Το αρκετά βαρύ, για το συμμαζεμένο μέγεθός του (34 x 32 x 8 εκ. ΠΒΥ) σασί (7,8 κιλά) στηρίζεται μέσω τεσσάρων ποδιών που διαθέτουν εσωτερικά μηχανισμό με ελατήριο συντονισμένο κατάλληλα ώστε να εξασφαλίζει στη συσκευή απρόσκοπτη λειτουργία χωρίς να επηρεάζεται ουσιαστικά από κραδασμούς (παρόλα αυτά η συσκευή ωφελήθηκε όταν τοποθετήθηκε σε ράφι ειδικό γι’ αυτό το σκοπό).

auralic-vega-back-review-hiendnews

Στο θέμα, τώρα, της συμβατότητας των ψηφιακών σημάτων. Η συσκευή αυτή τη στιγμή δέχεται σήματα PCM έως 32-bit και έως 384kHz ρυθμούς δειγματοληψίας ενώ είναι συμβατή με σήματα DSD64, DSD128, DSD256 και  DSD512 ενώ αποκωδικοποιεί σήματα  AIFF, ALAC, APE, DIFF, DSF, FLAC, OGG, WAV, WV, AAC, MP3, MQA και WMA. Με άλλα λόγια τα παίζει πρακτικά …όλα! Πρέπει δε να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη τοπολογία των ψηφιακών κυκλωμάτων εισόδου της συσκευής (που η εταιρία ονομάζει Tesla Platform) επιτρέπει στο DAC να λειτουργεί  ανεξάρτητα της συχνότητας δειγματολειψίας του σήματος (αφού το αποθηκεύσει πρώτα σε μια buffer) με εντελώς δικά του ρολόγια υψηλής ακρίβειας (διπλά 72 Femto Master Clock).

Το DAC προέρχεται κι εδώ από την ESS Technology (Sabre) μόνο που έχει, απ’ όσο αναφέρει η εταιρία, υποστεί μετατροπές ώστε να μπορεί να διαχειρισθεί σήματα έως και DSD512. Όλο το «πακέτο» λοιπόν στηρίζεται στην πλατφόρμα της AURALiC Tesla G1 που χρησιμοποιεί ένα τετραπύρηνο επεξεργαστή Quad-Core Cortex-A9 στο 1Ghz μαζί με 1GB DDR3 RAM και 4GB χώρο αποθήκευσης για να διαχειρίζεται χωρίς προβλήματα κάθε επεξεργασία σήματος. Έτσι μέσα από την πλατφόρμα Tesla G1 ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ένα από τα τέσσερα διαθέσιμα ψηφιακά φίλτρα «Dynamic», «Smooth», «Balance» και «Precise» και να φέρει τον ήχο στα μέτρα του (πρέπει να σημειωθεί ότι τα ψηφιακά αυτά φίλτρα δεν επεμβαίνουν στην καθαυτή πληροφορία του σήματος). Αφού τα δοκίμασα όλα, επέλεγα ανάλογα με το είδος της μουσικής αλλά και τις απαιτήσεις μου σε «ακρίβεια» ή «ευχαρίστηση» είτε το Precise, είτε το Smooth αλλά αυτό στα συστήματα που διέθετα για ακρόαση, εσάς κανείς δεν σας σταματά να βρείτε τη δική σας προτίμηση και να τη χρησιμοποιήσετε.

Αλλά από μόνο του ένα πολύ καλά σχεδιασμένο ψηφιακό κύκλωμα με υψηλής ακρίβειας ρολόγια δεν λέει τίποτα αν δεν συνοδεύεται από τροφοδοσία πολύ χαμηλού θορύβου. Η εμπειρία μου ως προς τις επιπτώσεις που έχει ακόμη και ο παραμικρός θόρυβος (σε επίπεδο μV!) στην τροφοδοσία τέτοιων κυκλωμάτων με έχει πείσει ότι αυτά τα δύο πρέπει να είναι πάντα μαζί αν κάποιος επιθυμεί «άψογο» (από ψηφιακή πηγή) ήχο. Κι εδώ πάλι η AURALiC έχει κάνει το σωστό. Από τη μια έχει φροντίσει ο θόρυβος από τις ψηφιακές εισόδους και τον επεξεργαστή (Tesla Platform) να μη φτάνει στο «ευαίσθητο» DAC μέσω κυκλωμάτων γαλβανικής απομόνωσης (που ρίχνουν το θόρυβο κατά 80% σε σχέση με το πρώτο Vega) και κατά δεύτερο κάνει χρήση γραμμικών τροφοδοτικών, που τα ονομάζει Pure Power (με ειδικής σχεδίασης μετασχηματιστή) τα οποία χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλό θόρυβο (3μV και 1μV) για τα ρολόγια και τα κυκλώματα του DAC αντίστοιχα. Με αυτό τον τρόπο ο ήχος αποκτά πιο ζωντανό, πιο φυσικό χαρακτήρα.

Στο αναλογικό κομμάτι εξόδου της συσκευής τώρα, το G2 χρησιμοποιεί, όπως και στο παρελθόν, τα λεγόμενα κυκλώματα ORFEO, που έχουν εμπνευστεί από κλασσικές σχεδιάσεις του παρελθόντος και λειτουργούν σε καθαρή τάξη Α. Βρίσκονται δε πακτωμένα μέσα σε μεταλλικές θήκες (για ακόμη καλύτερη θωράκιση και στιβαρότητα).

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό, και ουσιαστικά διαφορετικό σε σχέση με το πρώτο Vega, είναι η χρήση στο G2 ενός καθαρά αναλογικού ποτενσιόμετρου (τύπου ladder με αντιστάσεις metal film και χρήση ρελέδων) για τη ρύθμιση της στάθμης εξόδου με αποτέλεσμα την πολύ μικρότερη αλλαγή στην ποιότητα του αναλογικού σήματος στην έξοδο. Είναι τόσο καλό που αν δεν έχετε κάποιο προενισχυτή (ή αν έχετε κάποιον της κατηγορίας έως τα 4-5 χιλιάδες ευρώ όπου συνήθως συναντούμε πιο απλά ποτενσιόμετρα) να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Vega G2 και ως προενισχυτή  χωρίς κανένα πρόβλημα. Φυσικά αν διαθέτετε κάποιο ανώτερης ποιότητας προενισχυτή (που διαθέτει με την σειρά του και ένα ακόμα καλύτερο ποτενσιόμετρο) είναι πιο σωστό να τον χρησιμοποιήσετε και να παρακάμψετε αυτό του G2 (όπως έκανα κι εγώ καθώς ο προενισχυτής μου διαθέτει ποτενσιόμετρο τύπου shunt με αντίσταση «γυμνή» Vishay σε σειρά με το σήμα). Παρόλα αυτά, σε χρήση ενισχυτή ακουστικών το εσωτερικό ποτενσιόμετρο του G2 αποδείχθηκε άψογο.

Τέλος η εργονομία της συσκευής ακόμη και σε επίπεδο χειρισμού από είτε ταμπλέτα iPad, είτε κάποιο άλλο τηλεχειριστήριο (η συσκευή σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο τ/χ της αρεσκείας σας, λεπτομέρειες μπορείτε να μάθετε από τον αντιπρόσωπο) βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού κι εγώ που σκόπιμα κρατάω τον εαυτό μου «αμαθή» σε τέτοια θέματα, μπόρεσα να τη χειριστώ (ειδικά το streaming) πολύ εύκολα.

vega-dac-auralic-2

Το κορυφαίο σε ποιότητα κατασκευής και υλικά DAC / Streamer / Preamp της Auralic Vega G2 !

Ανάλογος ήχος…

Το Vega G2 συνδέθηκε στο σύστημά μου με τον προενισχυτή μέσω δικής μου σχεδίασης καλωδίων χαμηλού σήματος (από τις εξόδους RCA), με το MusiCHI Server (AO, FidelizerPro, MusiCHI player) μέσω της θύρας USB (και πάλι με δικής μου σχεδίασης καλωδίων USB κάνοντας χρήση και ενός 3R Master Time της Ideon Audio ανάμεσα) αφού τροφοδοτήθηκε, όπως γίνεται με όλες τις συσκευές υπό δοκιμή εδώ και καιρό, από ένα φίλτρο ρεύματος Lab12 Gordian (με καλώδια ρεύματος επίσης της Lab12).  Στο σύστημα αυτό δοκιμάστηκε ως σκέτο DAC, ως DAC/ενισχυτής ακουστικών (με ακουστικά Grado HP2 & HifiMAN Sundara) και ως αναλογικός προενισχυτής (πάντα σε single ended σύνδεση). Επίσης ως streamer δοκιμάστηκε στο στούντιο του αντιπρόσωπου σε ένα σύστημα που περιλάμβανε τον ολοκληρωμένο ενισχυτή SIA-025 mkII από τη Vitus Audio, ηχεία τα Focal Scala v2 Utopia , καλώδια ηχείων από την Tara Labs, καλώδια LAN της Supra και custom interconnects από τη Signal Projects. Το σήμα πριν φτάσει στο DAC/streamer ή στο Aries G2 (αποκλειστικό streamer της AURALiC) περνούσε από ένα switch AQ-Switch-8 της AQVOX.

Συνολικά -και για να μην κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου- σας ενημερώνω ότι ο ήχος που πήρα σε όλες τις περιπτώσεις ήταν από τους καλύτερους που έχω ποτέ πάρει από αντίστοιχου είδους συσκευή και μάλλον ο καλύτερος από συσκευή αυτής της κατηγορίας τιμής (αλλά και παραπάνω σε ορισμένες περιπτώσεις…). Η άνεση με την οποία έρεε η μουσική και στα δύο συστήματα με αναγκάζει να δηλώσω ότι αυτό που έκαναν οι δημιουργοί του Vega G2 ήταν αρκετό για να τοποθετήσει τη συγκεκριμένη συσκευή πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου, αφού για 20 ημέρες μου προσέφερε πολύ υψηλού επιπέδου μουσική απόλαυση. Ακόμη και με σήμα από το Tidal κατάφερε να πιάσει επιδόσεις που άλλα DAC της κατηγορίας πετυχαίνουν μόνο με άμεση σύνδεση, είτε με κάποιο κορυφαίο server, είτε απ’ ευθείας από κάποιο transport.

Ας ξεκινήσουμε από τα μπάσα που εδώ πλέον είναι όχι μόνο σωματώδη, ευλύγιστα, ταχύτατα και άκρως ρυθμικά αλλά διαθέτουν μια πολύ φυσική έκφραση που σε πείθει. Πιο ψηλά τα μεσοχαμηλά διαθέτουν άψογο σώμα και άριστη πυκνότητα που σε κάνει να θεωρείς ότι ακούς πηγή ανώτερης κατηγορίας. Προσθέστε σ΄αυτά μεσαίες και υψηλές συχνότητες που είχαν ταυτόχρονα βελούδινο αλλά και δυναμικό χαρακτήρα και καταλήγουμε σε ένα φανταστικό συνδυασμό που αν έχει βάλει στόχο την φυσικότητα στην τελική αναπαραγωγή μάλλον το έχει πετύχει.

Η δυναμικότητα σε όλες τις στάθμες, μαζί με την διαφάνεια και τα πολύ υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας που διακρίνει τις κορυφαίες πηγές εκεί έξω είναι άλλο ένα τυπικό, πλέον, χαρακτηριστικό του Vega G2. Προσθέστε σε αυτά και μια πολύ υψηλών επιδόσεων δυνατότητα αναπαραγωγής του ρυθμού, του κατάλληλου για κάθε μουσικό είδος χρονισμού και καταλαβαίνετε για τί ακριβώς μιλάω, αν και για να πάρετε μια σαφή αίσθηση πρέπει φυσικά να το ακούσετε από κοντά. Εξ’ άλλου οι δοκιμές που κάνουμε στόχο έχουν να σας ενημερώσουν για τα καλύτερα εκεί έξω. Αλλά μόνο εσείς μπορείτε να διαπιστώσετε αν αυτά είναι για εσάς τα καλύτερα, όντως, επαληθεύοντας και τσεκάροντας αν αυτά που γράφονται στις δοκιμές μας ‘παιρνούν’ κατα κανόνα και στα δικά σας αυτία.

Τέλος, η στερεοφωνική εικόνα που δημιουργούσε το G2 ήταν ξεκάθαρα μεγάλων διαστάσεων με ικανότατο βάθος και καθαρή, άνετη τοποθέτηση των ερμηνευτών, των οργάνων ή των ομάδων οργάνων στο χώρο.


vega-specs-2019


Τελικά…

Για άλλη μια φορά πέρασα εξαιρετικά κατά την διάρκεια μιας δοκιμής. Θα προσέθετα έως και άκρως διασκεδαστικά, με τον ψηφιακό μετατροπέα / streamer / προενισχυτή της AURALiC Vega G2. Η δυνατότητά του να πετυχαίνει πολύ υψηλή ποιότητα ήχου, να είναι ένας πολύ καλός ενισχυτής ακουστικών (που εξ αιτίας του υψηλού επιπέδου του DAC ήταν από τους καλύτερους που έχω ποτέ συναντήσει), ένα πολύ βολικό και καλό streamer (και ναι, με τη χρήση του αντίστοιχης κλάσης Aries G2 ως steamer και του Vega G2 μόνο ως DAC, η ποιότητα του ήχου από το Tidal ανέβηκε ακόμη ένα σκαλοπάτι), ακόμη και ένας πολύ καλός προενισχυτής (έστω και για μια μόνο αναλογική πηγή) σε αυτό το κόστος δείχνει ότι πλέον η AURALiC αποτελεί μια δύναμη στο χώρο που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει όσο κι αν προσπαθήσει. Πάρα πολύ ωραίο και άξιο…

 


Χαρακτηριστικά

Συμβατότητα Streaming: Lossless: AIFF, ALAC, APE, DIFF, DSF, FLAC, OGG, WAV, WV
Lossy: AAC, MP3, MQA, WMA

Ψηφιακές είσοδοι: Lightning-Link, AES/EBU, Coaxial, Toslink, USB Audio
Αναλογικές είσοδοι: RCA Line-stage (2Vrms maximum)
Είσοδοι Streaming: uPnP/DLNA Media Server, native TIDAL and Qobuz Sublime+ streaming, Spotify Connect, Internet Radio, RoonReady

Υποστηριζόμενοι ρυθμοί δειγματοληψίας & ανάλυση:

PCM: 44.1KHz to 384KHz in 32Bit
DSD: DSD64(2.8224MHz), DSD128(5.6448MHz), DSD256(11.2896MHz), DSD512(22.57892MHz)

Αναλογικές έξοδοι:

Balanced: XLR (4.8Vrms at 0dBFS, output impedance 5ohm)
Unbalanced: RCA (4.8Vrms at 0dBFS, output impedance 50ohm)
Headphone: 6.35mm Headphone Jack (output impedance 5ohm)

Κατανάλωση: 50Watt μέγιστη

Διαστάσεις: 34cm x 32cm x 8cm (ΠΒΥ)

Βάρος: 7.8 κιλά

Τιμή: 6.299 ευρώ


Διάθεση – Ακροάσεις:

HXOEPILOGI3

Ηχοεπιλογή

τηλ.: 210 – 6850007


advertisers-banners-bar


Videorythmos


Chameleon Audio


aktyna-banner-inside

AKTYNA


telluriumQ-1180X180-banner

Tellurium Q Cables


large_vicoustic-VIP-projecting

Projecting And Sounding Art


Golden Acoustics


ΗΧΟΕΠΙΛΟΓΗ


Exclusive Audio


About HiEndNews

GOLDEN 2 VIP
x

Check Also

Nordost QRT QPoint, QSource, Qk1, Qv2 Review

Nordost QRT QPoint, QSource, Qk1, Qv2 Review Marvelous High End Accessories Δοκιμή   Εισαγωγή Η ...

Canor AI 1.10 Review

Canor Audio AI 1.10 Integrated Amplifier   Η επιστροφή των ‘Άσσων’  ! Βασισμένος σε λυχνίες ...

Canor Review AI 1.10 Review [English]

Canor Audio AI 1.10 Integrated Amplifier   The Return of the Aces ! KT88 Based ...